Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 decembrie 2010

no hope... One Hope !

In acest subiect nu doresc sa realizez o sinteza a altor puncte de vedere, vreau doar sa vorbesc putin despre pesimism si optimism. Evident ma adresez doar celor care traiesc in contextul din Romania, nu diaspora.

Pesimismul poate fi o stare neletala pentru pesimist. Pesimistul poate fi un factor negativ si descurajator. In demersul de planificare a realizarii oricarui obiectiv, probabilitatea producerii celei mai negative predictii trebuie sa reprezinte factorul maxim de risc. Este adevarat ca salbaticia peisajului balcanic din punct de vedere social se amplifica, iar conform previziunilor specialistilor, depresia in anul 2020 va fi a doua boala grava a romanilor.

Lipsa de viziune in mentalul colectiv e asociata cu lipsa de directie si are ca si consecinta lipsa de motivatie in a face orice. Si totusi, de ce tarile care au o etica religioasa aplicata asa cum vede Max Weber, progreseaza si reprezinta motorul dezvoltarii societatii? Este aceasta o opinie a Evangheliei Prosperitatii? Eu cred ca nu. Curatenia, civilizatia, climatul pasnic sunt expresii ale unei societati crestine care pastreaza o mica parte din savoarea sperantei lasate candva pe pamant extinsa de la un grup mic de discipoli la medii eclesiastice.
Cred ca daca Romania s-ar intoarce cu toata fata catre Dumnezeu, am avea fiecare un altfel de imbold, speranta, motivatie. Consecinta?

Incepand cu aspectul curtii interioare - curatenia casei poate fi o expresie a curatirii interioare, varuirea casei poate fi o expresie a unei haine noi de lauda, iar munca facuta cu ravna si calitate poate fi o expresie a unui Dumnezeu desavarsit. Milostenia si dragostea aratata prin fapte este expresia directa a harului, iar vorbirea curata, spiritul temperat pot reflecta dorinta de calauzire a Duhului Sfant.

Asadar este nevoie de minuni extreme pentru ca tara noastra sa arate altfel? Este nevoie de un mesaj special petru schimbare?

Cred ca in cazul nostru trezirea inseamna vointa. Nu vreau sa neg faptul ca exista atrocitati, abuz, oameni rai, coruptie. Dar daca fiecare s-ar stradui sa reflecte cateva virtuti crestine pana in cele mai mici detalii, cum ar arata Romania?

Da, statul se reformeaza mai greu. Justitia este corupta si ingrata. Invatamantul este inaccesibil si exclusivist, pe langa faptul ca nu e calitativ. Sistemul fiscal e dur si aspru, orientat spre faliment. Natiunea e plafonata in imoralitate si hotie. Suntem printre primele tari la capitolul omor infantil. Dar spatiul nostru intim, locul in care noi suntem stapani poate sa fie influentat direct de noi. Asadar scenariul trezirii incepe cu trezirea fiecaruia, debuteaza apoi cu asocieri intre oamenii noi, iar apoi prin redefinirea standardelor generale.

O singura speranta - Intoarcerea cu fata catre Dumnezeu !!! Nu e un mesaj al Evangheliei Prosperitatii ci o incurajare garantata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu